Portioner: 6
Tid: 1 timme och 10 minuter, varav 40 minter i ungnen.
Detta behöver du:
Pajdeg:
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- eller 1.5 dl grahamsmjöl och 1.5 dl vetemjöl
- 2 msk vatten
Fyllning:
- 300 g skinka t.ex. julskinka/helgskinka, bacon, sidfläsk
- 200 g riven ost (gärna en lagrad med mycket smak)
- 3 st ägg
- 3 dl mjölk
- 1-2 krm malen muskotnöt
- 0.5 krm malen vitpeppar
- ca 0.5 tsk salt
- Gör först pajdegen. Mät upp smör, mjöl och vatten. Låt stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt så blir det lättare att få ihop till en deg.
- Arbeta ihop till en pajdeg. Använd gärna elvisp eller matberedare.
- Tryck ut degen i en pajform ca 22-25 cm i diameter. Ställ in pajformen i kylen eller frysen under tiden du gör fyllningen (helst minst 15 min i kylen).
- Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Skär skinkan i mindre bitar om du inte köpt färdigstrimlad.
(Om du använder otillagad skinka (sidfläsk eller bacon) bör du steka det i en het stekpanna först så det blir knaprigt. Häll av fettet, annars blir pajen för blöt.) - Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, vitpeppar, muskotnöt och salt efter behag. Vispa med handvisp till en jämn smet.
(Hur mycket salt man behöver beror mycket på hur salt skinkan är.) - Tillsätt den rivna osten och den strimlade skinkan och rör ihop allt till en smet som du sedan häller i pajskalet.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C i 35-40 minuter.
#matlagning #recept #food #mat
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar