Tid: 45 +marinering
Portioner: 4 pers
Detta behöver du:
Kött
- 500 g fläskfilé
- 1 tsk salt
- 1 msk rapsolja
Marinad
- 1 dl torr sherry
- 2-3 schalottenlökar, finhackade
Sås
- 3 msk smör
- 0,5 dl schalottenlök, finhackad
- 1 dl syrliga äppeltärningar
- 0,5 dl grön paprika, finhackad
- 0,5-1 tsk curry
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl kött- eller grönsaksbuljong
- sherrymarinaden (silad)
- 0,5 tsk salt
Ris verte
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 1 klick smör
- basmatiris
- vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 dl djupfrysta gröna ärtor
- 0,5 grön paprika, finhackad
- 1 dl färsk spenat, finstrimlad
Till servering
- gräddfil
- några salladsblad
- några cocktailtomater
Så här gör du:
- Kött och marinad
Putsa filéerna från fett och hinnor. Skär i ca 2 cm tjocka bitar. Lägg skivorna i en plastpåse med sherrymarinaden. Låt köttet dra i marinaden i kylskåp 4-6 timmar. Vänd plastpåsen några gånger under marineringstiden. - Sås
Fräs lök, paprika och äppeltärningar lätt i 2 msk av smöret ett par minuter utan att ta färg. Pudra över curry och låt det fräsa med några ögonblick. - Tillsätt tomatpuré och mjöl och rör om. Späd med buljongen, lite i taget, och låt såsen sjuda ca 10 minuter.
- Smaksätt med den silade marinaden. Koka upp igen, smaka av, salta eventuellt. Avsluta med att röra ner 1 msk smör. Sila eventuellt såsen. (Eller servera den som den är, om man vill ha lite grövre struktur på den.)
- Ris verte
Fräs ett par finhackade schalottenlökar lätt i lite smör. Tillsätt ris, en buljongtärning och vatten. Koka enligt beskrivning på risförpackningen. När riset börjar bli klart, tillsätt grönsaker enligt receptet ovan och låt allt bli genomvarmt. - Kött
Torka av köttet, salta och pensla med olja. Halstra köttbitarna i torr stek- eller grillpanna över stark värme, ca 3 minuter på varje sida (eller grilla dem på utegrill med något längre grilltid). - Till servering
Ställ gärna fram lite gräddfil för den som vill runda av smaken på såsen ytterligare. Servera med några salladsblad och cocktailtomater.
Här hittar du en PDF fil på receptet som du kan ladda ner.
#recept #matlagning
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar