Tid: 2 tim + 1 dygn
En del har frågat om detta hur man gör med en helstekt kyckling på en ölburk. Så här är ett recept.
Detta behöver du:
- 1 hel kyckling
- rökved, blötlagd
- 50 cl lageröl
- barbecuesås
- 3 dl salt
- 3 dl socker
- 5 liter vatten
- 2 lagerblad
- 1 msk svartpeppar, krossad
- 1 tsk chiliflakes
-
Marinadlag
Koka upp 1 liter vatten med salt och socker så att det löser sig. - Tillsätt resterande 4 liter kallt vatten och lagerblad, svartpeppar och chiliflakes.
-
Låt lagen bli rumstempererad innan du lägger i kycklingen. Låt kycklingen ligga ett dygn i lagen.
-
Kyckling
Ta upp kycklingen och skölj den lätt.
-
Häll ur halva ölburken och trä kycklingen över ölburken.
-
Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd.
Stäng locket och låt spjällen vara öppna i bottnen och på locket. Stäm
av värmen, cirka 140 grader är bra.
-
Fördela de glödande briketterna i två högar i varsin del av grillen. Lägg lite rökved på glödbäddarna.
- Ställ kycklingen mellan bäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock. Se till att den står stadigt.
- Tillaga i cirka två timmar, tillsätt mer glödande briketter och rökved var 45:e minut så att glödvärme och rök hålls stabil.
Här hittar du recptet i PDF format.
#recept #matlagning #beer can chicken #food
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar