onsdag 20 april 2016

Ostpaj



Portioner: 6
Tid: 1 timme och 10 minuter, varav 40 minter i ungnen.

Ostpaj funkar alla dagar i veckar, både till fest och vardag. Här är ett enkelt och gott recept. 

Detta behöver du:

Pajdeg:

Fyllning:

  • 300 g skinka t.ex. julskinka/helgskinka, bacon, sidfläsk
  • 200 g riven ost (gärna en lagrad med mycket smak)
  • 3 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1-2 krm malen muskotnöt
  • 0.5 krm malen vitpeppar
  • ca 0.5 tsk salt
Så här gör du:
  1. Gör först pajdegen. Mät upp smör, mjöl och vatten. Låt stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt så blir det lättare att få ihop till en deg.
  2. Arbeta ihop till en pajdeg. Använd gärna elvisp eller matberedare.
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 22-25 cm i diameter. Ställ in pajformen i kylen eller frysen under tiden du gör fyllningen (helst minst 15 min i kylen).
  4. Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Skär skinkan i mindre bitar om du inte köpt färdigstrimlad.
    (Om du använder otillagad skinka (sidfläsk eller bacon) bör du steka det i en het stekpanna först så det blir knaprigt. Häll av fettet, annars blir pajen för blöt.)
  5. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, vitpeppar, muskotnöt och salt efter behag. Vispa med handvisp till en jämn smet.
    (Hur mycket salt man behöver beror mycket på hur salt skinkan är.)
  6. Tillsätt den rivna osten och den strimlade skinkan och rör ihop allt till en smet som du sedan häller i pajskalet.
  7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C i 35-40 minuter.
Här finns recptet i PDF format.


#matlagning #recept #food #mat





Inga kommentarer :

Skicka en kommentar